Проекти
Тенденции

Коматевци демонстрираха артистицизма си на сцената на Мобилна творческа мрежа

Десетки таланти станаха част от събитието за култура и изкуство

“Мобилна творческа мрежа за култура и изкуство” гостува в кв.Коматево, където в продължение на два дни създаде приятна творческа и фестивална атмосфера и даде поле за изява на десетки артисти, самодейци, музиканти, певци, танцьори и занаятчии. Паркът пред НЧ „Иван Вазов” кв. Коматево беше изпълнен с детски смях и приятна музика, а творческите работилници привлякоха местните да се впуснат в света на изкуството и занаятите.Събитието получи и подкрепата на Район Южен и активното партньорството на читалището.

Читалището представи автентични български носии и кукерски маски, от етнографката си експозиция, които бяха подредени в изложба, а децата от ОУ „Захари Стоянов“ работиха върху багренето на различни техни прототипи.

Творческите ателиета включваха рисуване, оцветяване на народни носии и маски, които бяха включени в изложба на специално обособено място. Малки и големи имаха възможността да се докоснат до традиционния български занаят – плъстене на вълна, да създадат свое украшение, да моделират и апликират различни форми, използвайки и природни материали.

В следобедните часове, програмата включваше сценични изяви на прекрасни млади изпълнители и танцьори, ръководители на школи към читалището, дейци и артисти от квартала. Народно пеене, изпълнение с гайда, танцови класове, открити уроци и вокални изпълнения бяха само част от прекрасното събитие, което сдружение ТК“Инкубатор“ реализира чрез своята “Мобилна творческа мрежа за култура и изкуство”, която продължава своето турне в периферните зони на гр. Пловдив и градовете Асеновград, Батак и Нова Загора. Проектът е финансиран по финансовия механизъм на европейското икономическо пространство с програмен оператор Министерство на Културата на Република България.

 

 

Проект BGCULTURE-2.001-0048-C01 “Мобилна творческа мрежа за култура и изкуство“  се изпълнява с подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по  линия на Финансовия механизъм на ЕИП.

Основната цел на проекта “Мобилна творческа мрежа за култура и изкуство” е да  създаде ефективна и устойчива платформа за насърчаване на разнообразието в  областта на културата и изкуствата чрез осигуряване на широка обществена  достъпност до културно съдържание и форми.

 

Back to top button