Тенденции

Мобилна творческа мрежа стартира турнето си с гостуване в Копривщица

Местни автори и артисти се изявиха на сцената

Пътуващият творчески фестивал “Мобилна творческа мрежа за култура и изкуство” гостува на  Копривщица на 5 и 6 юли. Със събитията във възрожденския град, едноименният пътуващ формат сложи началото на своето турне, което ще продължи, обикаляйки градовете Пловдив ( с локации в периферни градски зони) Батак, Асеновград и Нова Загора. Пъстрата творческа зона се позиционира на пл. 20-ти април и даде възможност на множество местни автори, творци, самодейни и професионални артистични формации, училищни групи и представители на сценичните изкуства да се изявят на сцената  и да представят на публиката своето творчество. Организаторите предоставиха на копривщенци възможността да популяризират творческите си дейности на напълно оборудваната сцена и зона за работилници и занаяти, които надяваме се дадоха тласък на различни потенциали в сферата на изкуството и културата.

сцена

В програмата се включиха възпитаници на местното Народно Читалище „Хаджи Ненчо Палавеев – 1864“ под ръководството на Димитър Кунев, както и самодейни групи, които се изявяват в сферите на народните танци, пеенето, музиката, гайдарството. Участие взеха и деца от местното ОУ „Любена Каравелов“ под ръководството на г-жа Гергана Вълова и училищния духов оркестър с диригент Валентин Петков.

All-focus
All-focus

Талантливите деца от Копривщица се включиха и със свои картини и рисунки в изложбата, която беше разположена на творческата зона. Изложбата включи  и произведения на местни автори, творящи в областта на квилинга. Други пък предстваиха своите произведения в сферата на плетивата.

All-focus

И през двата дни по време на творческите работилници, се включиха множество деца, които се докоснаха до традиционни занаяти и ралзични техники в изпъството. По-малки те рисуваха и апликираха, а по-големите изработваха играчки, тъкаха, правиха торбички от филц. Мартин Мандулов и съпругата му Катерина представиха уъркшоп „Плъстене на вълна“, което е традиционен за копривщенския край занаят. Децата изработиха множество играчки и аксесоари.

В следобедните часове на сцената взеха участие децата: Ивайла Кафесчиева, Александър Маслеков, Николета Стоичкова, Моника Стоичкова,Калина Каралазова, Никол Цветкова, Милен Стефанов, Росен Киндеков, Петя Георгиева. Учениците от начален кърс на ОУ „Любен Каравелов“ пък представиха комедийна програма. Артистичните изпълнения стартираха с танците на Митко капитана и моряците, а децата публиката беше изненадана с поздрави от гостуващи на града деца, които изпълниха балетен танц и рецитираха стихове.

Всеки желаещ имаше достъп и можеше да се включи в програмата, свързвайки се с организаторите или попълвайки ОТВОРЕНА ПОКАНА ( https://incubator.bg/mobile-creative-network-culture-and-art/ ) за участие.

Във втория ден от приграмата, посветихме на фолклора. На сцената излязоха Цветко Маврудиев, който рецитира откъс от повестта „Българи от старо време“ на Любен Каравелов“, последван от пзълненията на певческа група „Копришки бисери“ с ръководител Иванка Личева, Гайдарска група Родопски полъх с р-л Стоян Маджаров развълнуваха публиката с изпълненията си, последвани от Нелина Орашъкова и гайдаря Георги Банчев. Юношевска формация „Копривщенчета“ с р-л Димитрина Орашъкова изпълниха танци от репероата си и разиграха публиката. За финал на сцената се представиха младежкият духов оркесър към СУ „Любен Каравелов в града, с р-л Валентин Петков.

Благодарим на всички участници и специално на Община Копривщица, която ни гласува доверие и направи начинанието ни възможно,  както и на всички талантливи, дейни и сръчни копривщенци, които станаха част от необичайния творчески фестивал.

Благодарим и на местните медии, които отразиха събитието с репортажи в две части. Тях можете да видите тук:
Платформата „Мобилна творческа мрежа за култура и изкуство“ води своето начало от гр. Пловдив, където организаторите развиват културния живот и сценичните изкуства, давайки поле за изява и реализация на млади и утвърдени таланти.
Организаторите от сдружение Творчески комплекс Инкубатор стоят зад осъществяването на най-големите градски фестивали в Европейскта столица на културата от 2019г. – Пловдив.
Проектът “Мобилна творческа мрежа за култура и изкуство” се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта “Мобилна творческа мрежа за култура и изкуство” е да създаде ефективна и устойчива платформа за насърчаване на разнообразието в областта на културата и изкуствата чрез осигуряване на широка обществена достъпност до културно съдържание и форми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button