Без категория

Отбелязваме „Европейски дни на птиците“ заедно с БДЗП на 1-ви октомври

Любители на природата се включват в наблюдение на птици, беседи и викторини

За 30-ти пореден път BirdLife International и партньорите ѝ в Европа и Централна Азия отбелязват Европейските дни на птиците! Това е най-голямото събитие на мрежата от партньорски организации на BirdLife, в което тази година ще се включат 33 организации.
Българско дружество за защита на птиците организира събития в цялата страна, на които любителите на природата ще могат да наблюдават местни видове птици, да се включат в игри, работилници и викторини, както и да научат повече за миграцията на различните видове и опасностите, които срещат по пътя си.
Събитието, организирано от БДЗП в партньорство с Биологичен факултет на ПУ „Паисий Хилендарски и сдружение Инкубатор ще стартира в 9:00ч. с обход на хабитатите, наблюдение и заснемане на местни видове птици, които живеят по поречието на р. Марица, Гребна база и Младежки хълм.Ще дискутираме важността от опазване на местообитанията, ще наблюдаваме поведението на птиците по време на миграция и ще записваме своите наблюдения.
Групата за обхода се събира в 9:00ч. на моста на „Герджика“ , продължава през „Гребна база“ и завършва на събитийната територия на Plovdiv Stage Park в подножието на Младежки хълм. Препоръчително е всички, желаещи да се присъединят да попълнят предварително кратката форма за участие в обхода. Чрез попълването й вие допринасяте за приятното си изкарване и помагате на организаторите да осигурят нужното количество бинокли и помощни материали.  По време на обхода, любителите на фотографията ще бъдат предизвикани  да уловят в кадър най- интересните местни видове: заредете батериите и се включете в това визуално приключение.
Събитието приветства всички, които искат да прекарат слънчевия съботен ден навън, преоткривайки птичия свят, да се присъединят към хилядите хора от целия континент, които ще отбележат чудото на миграцията.
От 12ч. на територията на Plovdiv Stage Park всички желаещи ще имате възможността да се включат в организираните от БДЗП беседи, игри, викторини и творчески работилници за деца, обвързани с тематично с птиците. Ателиетата съчетават новото познание за различните видове с различни приложни техники и дават възможност на децата да изразят артистичните си умения.  Именно за най-малките е важно да се докоснат дотози вълнуващ нов свят. В зоната на събитието ще бъде представена и интерактивна инсталация, която възпроизвежда песента на различните птици, обитаващи територията на Младежки хълм. .
Програма на събитието:
9:00 – Обиколката ще започне от моста на Герджика, през Гребна база и ще завърши на територията на Plovdiv Stage Park на Младежки хълм. Желаещите да снимат по време на обиколката, могат да изберат най-добрите кадри, които ще публикуваме на нашите страници и социални канали.
Необходима е предварителна регистрация за участие на следния линк: https://forms.gle/azVrGEqv7JL4ttSN6
12:00 – Арт работилница – тематични занимания за най-малките и изработване на хранилки за птици
13:00 – Игра „Млад изследовател“ – стани откривател, записвайки своите наблюдения от заобикалящия те свят. Играта е подходяща за деца на възраст от 6 до 12 г.
Предварително записване на участниците на следния линк: https://forms.gle/DmLdbM2vwJRpZ2in7
14:30 – Викторина с награди „Познай песента“
15:00 – Край на събитието
Очакваме ви!
Европейските дни на птиците са най-голямото събитие на мрежата от партньорски организации на BirdLife International, чийто представител в страната ни е Българското дружество за защита на птиците.
Всяка година участници от Европа, Централна Азия и Близкия Изток отбелязват чудото на миграцията и преоткриват птичия свят със специални събития в началото на октомври.
Актуална информация за събитието можете да следите в събитието във фейсбук: Европейски дни на птиците в Пловдив
Back to top button